srijeda, 24. listopada 2018.

Čorbe - tradicionalno bosansko jelo

U svakodnevnoj tradicionalnoj ishrani Bosanaca i Hercegovaca, čorbe zauzimaju značajno mjesto. Za razliku od blagih supa, obično se prav... thumbnail 1 summary
U svakodnevnoj tradicionalnoj ishrani Bosanaca i Hercegovaca, čorbe zauzimaju značajno mjesto. Za razliku od blagih supa, obično se prave jače začinjene, s više masnoće, guste i hranjive, najčešće sa mesom ili sa jačim dodacima, kao što su povrće, tjestenina, jaja i slično. Iako se obavezno jedu uz glavno jelo, prije ili poslije čimbura, čorbe egzistiraju i kao samostalna jela, koja se uzimaju za doručak
Tada se, po pravilu, spravljaju nagusto, od komadića mesa, priređene na mnogobrojne načine: s telećim, goveđim, jagnjećim ili kokošijim mesom, te u obliku ćufteta, flekica, izmiješanim  s bamijom i povrćem, tjesteninom i rižom i obavezno začinjenim raznim mirođijama i uzavrelim (ucvrkanim) mladim maslom.

Bosanski lonac je izvorno jelo koje vodi porijeklo od bosanskih rudara. U pravilu se peče u zemljanom loncu po pet -šest sati na laganoj vatri. Odgovarajući ukus i aromu dobija samo ako se sprema veća količina jela iako se danas peče i u malim loncima za jedan obrok. Ne presipa se u druge posude već se servira u loncu u kojem je pečen.

Bosanski lonac je jelo koje je jako dobro i kadstoji pa se podgrije. Pravi bosanski lonac se peče u pekari a ne dinsta na peći i obično se pripremljen nosio naveče u pekaru. U
sastav  mu  ulazi  kvalitetna  govedina,  krompir,  crveni  luk,  malo  mahuna,  bijeli  luk, mrkva, peršun, celer, paradajz, bijelo vinoi jabukovo sirće. U pravi bosanski lonac se ne stavlja kupus jer se tad dobije bosanska papazijanija.

Autor: Edina HALILOVIĆ-ŠARIĆ,ing. hem. teh.

Nema komentara